Studieavgift och statsbidrag

Studieavgiften beror på vilket statsbidrag som beviljas. Statsbidrag kan beviljas enligt § 3 eller § 33. Eftersom statsbidraget enbart täcker en del av skolavgiften behöver vårdnadshavare alltid stå för en del av kostnaden själv, enligt kostnadstabeller nedan.  Faktura för hela studieavgiften mejlas till vårdnadshavare. Faktura mejlas till den som uppgetts som vårdnadshavare 1 i webbansökan.

Mer om statsbidrag finns att läsa på  Skolverkets hemsida.

Sägs skolplatsen upp efter att bokpaket skickats tillkommer en avgift. Priser finns på denna sida: Uppsägning av skolplats


§ 33 svenska/svenska som andraspråk

Om kraven för paragraf 3 ej uppfylls söks statsbidrag för ämnena svenska eller svenska som andraspråk. För att kunna söka paragraf 33 måste minst en vårdnadshavare vara svensk medborgare och svenska ska vara ett aktivt språk i hemmet. 

Om eleven inte studerar heltid hos Sofia Distans förutsätter vi att eleven läser heltid på annan skola i utlandet. Det finns möjlighet att lägga till några extra ämnen utöver svenska/svenska som andraspråk.  Vi rekommenderar att eleven max läser svenska/sva + två till tre andra ämnen för att elevens arbetssituation ska vara rimlig. Om ni ansöker enligt blankett 33 utgår inget statsbidrag för dessa extra ämnen eftersom statsbidraget enbart gäller för svenska/svenska som andraspråk. 

Utlandsvistelsen ska vara minst 6 månader och täcka en fullständig skoltermin (en hösttermin eller en vårtermin).


§ 33 vid heltidsstudier

Webbansökan för paragraf 33 kan även användas när ansökan gäller heltidsstudier. Bidraget för paragraf 33 gäller enbart ämnena svenska/svenska som andraspråk. Om eleven ska studera heltid så betalar vårdnadshavaren full avgift för övriga ämnen. 

§ 3 statsbidrag för arbete, studier, forskning med mera

Paragraf 3 söks för att få statsbidrag i samtliga ämnen. Det går alltså att söka enligt paragraf 3 både om man ansöker gällande sv/sva, övriga enstaka ämnen eller gällande heltidsstudier. Paragraf 3 söks i de fall minst en av vårdnadshavarna måste befinna sig utomlands till exempel på grund av arbete. Att vårdnadshavaren ska vistas i utlandet på grund av sin tjänstgöring innebär att tjänstgöringen ska vara orsaken till att vårdnadshavaren måste vistas utomlands. Arbetsgivaren behöver inte var etablerad utomlands, men arbetsuppgifterna ska vara orsaken till att vårdnadshavaren fått en placering i utlandet. Möjlighet finns också att söka statsbidrag av dessa skäl: vid studier och forskning; vid kulturarbete; för verksamhet som bedöms viktig för svenska samhället; för synnerliga skäl med hänsyn till sociala förhållanden. Läs mer om de olika skälen längre ned på denna sida. 

För att statsbidrag enligt paragraf 3 ska beviljas ska minst en av vårdnadshavarna vara svensk medborgare och svenska ska vara ett aktivt språk i hemmet. Om eleven inte studerar heltid hos Sofia Distans förutsätter vi att eleven läser heltid på annan skola i utlandet. I sådana fall rekommenderar vi att eleven max läser svenska/sva + två till tre andra ämnen. Detta för att arbetssituationen för eleven ska bli rimlig. 

Olika skäl för att söka statsbidrag enligt § 3
Klicka på rubrikerna för att läsa mer om de olika typerna av statsbidrag. 
§ 3 Arbete utomlands

De olika formerna av tjänstgöring som detta intyg gäller är: 

§3A tjänstgöring vid en svensk myndighet eller svensk organisation

§3B tjänstgöring vid en internationell organisation

§3C tjänstgöring vid ett företag som är svensk juridisk person

§3D tjänstgöring vid ett företag som är utländsk juridisk person över vilken en svensk juridisk person har ett bestämmande inflytande

§3E tillfällig tjänstgöring i utlandet vid en utländsk juridisk person som bedriver verksamhet i Sverige

§3F en i förväg tidsbegränsad tjänstgöring vid en utländsk juridisk person.

Ett intyg om tjänstgöring ska alltid skickas om statsbidragsansökan gäller §3 Arbete utomlands. 
Om ansökan gäller §3F ska även en kopia på anställningsavtalet skickas med, där datum för anställningen tydligt framgår. 

Intyg om tjänstgöring

Detta är det intyg som ska användas om vårdnadshavaren vistas i utlandet på grund av någon form av tjänstgöring som inte utgör forskning eller kulturarbete. Att vårdnadshavaren ska vistas i utlandet på grund av sin tjänstgöring innebär att tjänstgöringen ska vara orsaken till att vårdnadshavaren måste vistas utomlands. Arbetsgivaren behöver inte var etablerad utomlands, men arbetsuppgifterna ska vara orsaken till att vårdnadshavaren fått en placering i utlandet. Detta ska redogöras för i intyget.

Med juridisk person avses t.ex. företag, aktiebolag, handelsbolag, förening och stiftelse. En enskild näringsidkare är inte en egen juridisk person. En ideell förening är endast en juridisk person om den har antagit stadgar och valt en styrelse. En svensk juridisk personen ska ha aktiv verksamhet i Sverige. Att en svensk fysisk person, det vill säga en privatperson, är VD eller äger aktier i företaget är inte motsvarande.

Ett bestämmande inflytande kan uppstå t.ex. genom att ett aktiebolag äger mer än hälften av rösterna i den utländska juridiska personen eller om ett aktiebolag äger aktier eller andelar i en utländsk juridisk person och till följd av föreskrift i bolagsordning, bolagsavtal eller stadgar har rätt att ensamt utöva ett bestämmande inflytande över den utländska juridiska personen. Bestämmande inflytande definieras bland annat i 40 kapitlet 5 § inkomstskattelagen (1999:1229) och 1 kapitlet 11 § aktiebolagslagen (2005:551). Vem den svenska juridiska personen som har bestämmande inflytande över arbetsgivaren är ska anges i intyget. Inflytandet ska även beskrivas. Här ska redogöras för t.ex. aktieägarförhållandet eller eventuella avtal kring bestämmande inflytande för den svenska juridiska personen.

§ 3 Studier och forskning

Blanketten används om vårdnadshavaren vistas i utlandet på grund av studier eller forskning för vilka det lämnas studiemedel, stipendier eller lön.

Vårdnadshavaren ska vistas i utlandet på grund av sina studier eller sin forskning. Det innebär att studierna eller forskningen ska vara orsaken till att vårdnadshavaren fått en placering i utlandet. Detta ska redogöras för i blanketten.

Studierna eller forskningen ska bedrivas i värdlandet. Vårdnadshavaren kan inte vara inskriven vid ett svenskt universitet eller svensk högskola men välja att studera på distans från ett annat land.

Till blanketten ska det bifogas ett intyg/utdrag där det framgår vilken typ av ersättning som utgår (t.ex. stipendium eller lön) alternativt ett intyg från CSN att studierna berättigar till studiemedel.

Studierna ska omfatta minst en hel termin (minst 4 månader).

§ 3 Kulturarbete

Vårdnadshavaren ska vistas i utlandet på grund sitt kulturarbete. Det innebär att kulturarbetet ska vara orsaken till att vårdnadshavaren måste vistas utomlands. Vårdnadshavarens huvudsakliga försörjning ska bero på kulturarbetet. Detta ska redogöras för i blanketten.

§ 3 Verksamhet som bedöms väsentlig för det svenska samhället

Verksamheten ska vara väsentlig för det svenska samhället och vårdnadshavaren ska vistas i utlandet på grund av verksamheten. Verksamheten ska vara orsaken till att vårdnadshavarenmåste vistas utomlands. Verksamheten behöver inte var etablerad utomlands, men den ska vara orsaken till att vårdnadshavaren fått en placering i utlandet. Detta ska redogöras för i blanketten.

Det arbete eller den verksamhet som bedrivs utomlands ska bedrivas i svenskt samhällsintresse som inte är på individnivå eller enskild företagsnivå, utan för Sverige i allmänhet.

§ 3 Synnerliga skäl med hänsyn till sociala förhållanden

Det ska finnas synnerliga skäl med hänsyn till sociala förhållanden som utgår från elevens behov. Begreppet synnerliga skäl innebär att stycket tillämpas restriktivt och endast i undantagsfall. Till ansökan ska bifogas särskilt intyg som styrker de angivna skälen.

Glödlampa

Att tänka på gällande § 3:

  • Utlandsvistelsen ska vara minst 6 månader och täcka en fullständig skoltermin (en hösttermin eller en vårtermin).
  • Ange korrekt organisationsnummer för företaget vid vilket vårdnadshavaren arbetar.
  • Vårdnadshavaren kan inte skriva under arbetsgivarintyget.
  • I vissa fall kan anställningsavtal krävas.
  • Var uppmärksam på om anställningen är tidsbegränsad eller en tillsvidareanställning.
  • Bifoga ytterligare intyg vid behov. Beslut fattas på befintligt underlag.


Vad händer om statsbidraget inte beviljas?

Om ansökan enligt § 3 ej beviljas kan ansökan annulleras eller så kan vårdnadshavare själva stå för hela studieavgiften. Dessa två alternativ finns att välja mellan i webbansökan till Sofia Distans:

  1. Om Skolverket ej bifaller statsbidrag enligt §3 avslutas studierna.
    Administrativ avgift vid avhopp innan 10 oktober (HT) och 13 mars (VT) är 2 800 kr för heltidsstudier samt 1 400 kr för enstaka ämne(n). Avslutas studierna i samband med terminsavslut faktureras vårdnadshavarna enligt paragraf 3, dvs. 8000kr för heltidselev, 1400kr för enstaka ämnen.

  2. Om Skolverket ej bifaller statsbidrag enligt §3 faktureras vårdnadshavare enligt §33.
    Heltidsstudier läsår: 78 250 kr
    Heltidsstudier en termin: 46 950 kr
    Enstaka svenska/SVA: 5 500 kr


    Notera! För heltidselever gör Skolverket bedömning terminsvis. I händelse att statsbidrag för paragraf 3 beviljats för höstterminen men inte för vårterminen kan Sofia Distans komma att behöva skicka en kompletterande faktura för vårens studier. 


Svenska/svenska som andraspråk
– studieavgift som vårdnadshavare betalar

Priser för läsåret 2025/2026

Med beviljat statsbidrag § 33 betalar vårdnadshavare

kr 5,500
/ läsår
  • Priset är detsamma för en termin som för ett läsår. 

  • Studielitteratur ingår i priset.

  • Vårdnadshavare ansvarar för att eleven har en funktionsduglig dator.

  • Priset gäller för ämnet svenska/svenska som andraspråk

Med beviljat statsbidrag § 3 betalar vårdnadshavare

kr 1,450
/ läsår
  • Priset är detsamma för en termin som för ett läsår. 

  • Studielitteratur ingår i priset.

  • Vårdnadshavare ansvarar för att eleven har en funktionsduglig dator.

  •  Priset gäller för ämnet svenska/svenska som andraspråk


Heltidsstudier
– studieavgift som vårdnadshavare betalar: 

Priser för läsåret 2025/2026


Med beviljat statsbidrag § 33 betalar vårdnadshavare

kr 78,250
/ läsår
  • Priset gäller för ett helt läsår.

  • Studielitteratur ingår i priset.

  • Kostnad för material i slöjd, bild och hem- och konsumentkunskap tillkommer.

  •  Vårdnadshavare ansvarar för att eleven har en funktionsduglig dator.


Med beviljat statsbidrag § 3 betalar vårdnadshavare

kr 8,000
/ läsår
  • Priset gäller för ett helt läsår.

  • Studielitteratur ingår i priset.

  • Kostnad för material i slöjd, bild och hem- och konsumentkunskap tillkommer.

  •  Vårdnadshavare ansvarar för att eleven har en funktionsduglig dator.


Med beviljat statsbidrag § 33 betalar vårdnadshavare

kr 46,950
/ termin
  • Priset gäller för en termin.

  • Studielitteratur ingår i priset.

  • Kostnad för material i slöjd, bild och hem- och konsumentkunskap tillkommer.

  •  Vårdnadshavare ansvarar för att eleven har en funktionsduglig dator.


Med beviljat statsbidrag § 3 betalar vårdnadshavare

kr 8,000
/ termin
  • Priset gäller för en termin.

  • Studielitteratur ingår i priset.

  • Kostnad för material i slöjd, bild och hem- och konsumentkunskap tillkommer.

  •  Vårdnadshavare ansvarar för att eleven har en funktionsduglig dator.


Övriga enstaka ämnen
– studieavgift som vårdnadshavare betalar (läsår 2025/2026): 


Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 

Engelska 1150kr    
Matematik 1400kr      
Biologi 800kr
Fysik 800kr
Kemi 800kr
Historia 850kr
Samhällskunskap 850kr
Geografi 850kr
Religion 850kr
Moderna språk 1350kr
Bild 750kr
Hem- och konsumentkunkap 750kr
Idrott och hälsa 900kr
Musik 750kr
Teknik 750kr
Slöjd 750kr      


Avgift utan beviljat statsbidrag § 3: 

Engelska 8350kr    
Matematik 10400kr      
Biologi 5850kr
Fysik 5850kr
Kemi 5850kr
Historia 6250kr
Samhällskunskap 6250kr
Geografi 6250kr
Religion 6250kr
Moderna språk 9950kr
Bild 4700kr
Hem- och konsumentkunkap 5450kr
Idrott och hälsa 6700kr
Musik 4700kr
Teknik 4700kr
Slöjd 4700kr      


Engelska

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 1200kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 8650kr

Matematik

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 1450kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 10800kr

Biologi

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 830kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6100kr

Fysik

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 830kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6100kr

Kemi

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 830kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6100kr

Historia

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 880kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6500kr

Samhällskunskap

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 880kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6500kr

Geografi

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 880kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6500kr

Religion

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 880kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6500kr

Moderna språk

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 1400kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 10300kr

Hem- och konsumentkunskap

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 780kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 5650kr

Idrott och hälsa

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 930kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 6950kr

Musik

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 780kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 4900kr

Teknik

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 780kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 4900kr

Slöjd

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 780kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 4900kr

Bild

Avgift med beviljat statsbidrag § 3: 780kr
Avgift utan beviljat statsbidrag: 4900kr